• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Поставят под домашен арест обвиняем за опит за убийство
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Срещу подсъдимия има и обвинение за шофиране след употреба на алкохол

  Варненският апелативен съд постави под домашен арест Шукри Ю., обвиняем за опит за убийство. Въззивната инстанция отмени определение на Окръжен съд – Варна, с което той е бил задържан под стража.

  Деянието е извършено на 4 октомври в с. Генерал Колево. Разследва се опит за убийство, извършен по начин и със средства, опасни за мнозина. Второто обвинение, повдигнато на 34-годишният мъж, е за управление на МПС след употреба на алкохол. Съдържанието на алкохол в кръвта му било 1.21 промила.

  Между пострадалия и обвиняемия възникнал конфликт. Шукри насочил към другия мъж полуавтоматична ловна пушка. Прострелял го два пъти в краката и му нанесъл удари с оръжието. След инцидента напуснал местопроизшествието с автомобил. По пътя бил задържан от полицейски патрул.

  Макар да призна поведението на Шукри за укоримо, защитата оспори наличието на умисъл за убийство. Обвиняемият искал само да респектира, защото пострадалият нарушил уговорката да не идва в селото. Мъжът не би се укрил, защото се грижи за двете си деца и работи като кметски наместник, обясниха адвокатите му.

  Шукри Ю. също каза, че не е искал да убива съперника си, а само да го сплаши.

  Заради тежестта на повдигнатото обвинение представителят на прокуратурата помоли задържането под стража да бъде потвърдено.

  Апелативният съд сподели повечето изводи на първоинстанционния съд.

  Свидетелските показания описват действията на обвиняемия, двукратното произвеждане на изстрели и то вмомент, когато на мястото е имало хора извън участниците в конфликта. Ето защо може да се направи обосновано предположение за съпричастността му към деянието. И този съдебен състав счита, че съществува реална опасност привлеченият към наказателна отговорност да извърши престъпление при по-лека мярка. Рискът от укриване обаче не е подкрепен от доказателствата. Шукри Ю. е единственият родител, полагащ грижи за децата си. Това е важна социална причина, обосноваваща целесъобразността на мярка за отклонение „домашен арест”, мотивира се Варненският апелативен съд.

  Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg