• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Във Варна задържаха двама чужденци за пране на пари и различни измами
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Апелативна прокуратура – Варна

  За източването на фирмени сметки е използван фишинг, чрез който е осигурен достъп на извършителите до сметките на дружеството

  Окръжна прокуратура – Варна задържа за срок до 72 часа двама чужди граждани. Те са привлечени към наказателна отговорност за извършени престъпления, свързани със съставянето на неистински документи за самоличност с цел тяхното използване, компютърни престъпления, както и за пране на пари, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

  Във връзка с разследване, наблюдавано и ръководено от прокурор от Окръжна прокуратура – Варна, с предмет източване на фирмени сметки на търговско дружество, на 12 и 13 октомври 2021 год., на територията на града, съвместно с разследващи полицаи и полицейски служители от ОД МВР, е извършен комплекс от процесуално следствени действия. В резултат на тези действия са намерени и иззети множество мобилни телефони, преносими компютри, пластики, за които има данни, че са използвани за изготвяне на неистински документи за самоличност, техническо оборудване за изготвянето им, както и други вещи, представляващи интерес за разследването.

  За източването на фирмените сметки е използван фишинг, чрез който е осигурен достъп на извършителите до сметките на дружеството, средствата са насочени към електронни портфейли на името на лица, предоставили своята самоличност за откриването им.

  Към момента действията по доказване и документиране на престъпната схема продължават под ръководството на прокурор от Окръжната прокуратура. Двамата обвиняеми са задържани с цел довеждането им пред състав на Окръжен съд – Варна за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“.

  В хода на действията е задържан и чужд гражданин, издирван чрез Интерпол от съдебните власти на Руската федерация. Тъй като той не е свързан със случая е започнато производство и по екстрадирането му.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg