ЦИК прие правила за гласуване на избиратели под карантина или изолация

Политика

29-10-2021, 20:34

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Поставените под карантина гласуват с подвижна кутия

Подвижните избирателни секции за карантинирани или изолирани, в които ще се гласува, ще се образуват, ако до три дни преди деня на вота 14 ноември има не по-малко от 7 подадени заявления до кмета на общината, населеното място или района. Toва реши ЦИК, предаде БНР.

В рамките на общината или изборния район една Covid секция ще може да обслужва повече от едно населено място. Право да гласуват в специалната секция ще имат поставените под задължителна карантина изолация от 1-ви до 14 ноември включително.

Заявленията ще се подават от 1 ноември, гласи приетото решение.

Но в същото време ЦИК ще обмисля допълнително как да се предотврати възможността карантинирани или изолирани да гласуват в секцията си по настоящия или постоянния адрес, като така поставят под риск останалите гласуващи и членовете на секционните комисии. Въпросът за дискусията постави Цветозар Томов, зам.-председател на ЦИК, като обяви, че към днешна дата карантинираните или изолираните са 137 000.

Томов изрази съмнение, че ще могат да се разкрият толкова Covid много секции.

ЦИК засега отхвърля възможността те да бъдат заличавани от избирателните списъци.

Един от вариантите е последваща проверка на базата на списъците на РЗИ за официално поставените под карантина или изолация към датата на вота. ЦИК ще обсъди темата допълнително.

Председателят Камелия Нейкова коментира:

„Тези които са под карантина в дома си и излязат да отидат да гласуват, ние не упражняваме контрол върху спазването на противоепидемичните мерки, но това не означава, че трябва да си затворим очите и да не мислим по този въпрос. Те към днешния ден са достатъчно много“.

Планираната за днес среща на ЦИК със здравния министър и държавния здравен инспектор не е проведена поради ангажираност на  министър Стойчо Кацаров, стана ясно от заседанието. Указанията за организацията на изборния процес сега, не се различават от тези за предходните избори от 11 юли,  уточни зам.-председателят на ЦИК Росица Матева при докладването на решението.

„Знаете, че изчаквахме вземането на решения с оглед възможността за среща със здравния министър, главния държавен здравен инспектор, но ви предлагам да вземем решението на база на изпратените ни на 8 октомври указания за произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители на 14 ноември. Доколкото указанията не се различават от тези, които бяха дадени за произвеждане на изборите на 11 юли, аз ви предлагам да вземем и аналогичното решение на това, което взехме на 11 юли, за да можем да го публикуваме.“

Указанията със здравния протокол ще бъдат изпратени до всички РИК в страната и до кметовете, за да се предвиди всичко необходимо при  организация за гласуване в условията на пандемия.