Проф. Радка Аргирова: "Делта" вариантът е по-смъртоносен при неваксинираните

Tози вирус е изключително агресивен, коментира тя

"Делта" вариантът на коронавируса е по-смъртоносен при неваксинираните. Това коментира проф. Радка Аргирова пред bTV. Имунологът добави, че "пробив на имунизацията" означава тежко заболяване от COVID-19 след ваксинация с летален край, а не инфекция по принцип.

"Аз имам няколко обяснения за високата смъртност. Този вирус е изключително агресивен. Има една мутация в централната му част, която обуславя тази агресивност. Отделно - пациентите много късно търсят лекарска помощ", коментира Аргирова.

По думите ѝ обикновено пациентите стигат до лекар след като вече имат пневмония и задух, и се настаняват директно в реанимациите на болниците.

Според Аргирова стойността от 150 BAU/ml за наличието на антитела е достатъчна защита, като направи уточнение, че имунитет на всеки човек е абсолютно индивидуален.

"Вчера при мен пристигна човек с 6000 BAU, аз по-висока цифра не съм виждала", даде пример Аргирова.

Тя допълни, че сертификатът за ваксинация на европейско ниво вероятно ще бъде одобрен до един месец заради по-бавните процедури. "Спорният въпрос е не дали да ги има тези сертификати, а какви да са условията", каза Аргирова.