Патриарх Неофит: Нека показваме любов с делата си – във всички дни от нашия живот!

Коледа

25-12-2021, 10:28

Снимка:

Труд

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Патриарх Неофит със сантиментален подарък от русенския си период

Пред прага на още една година от дългия низ на времето, броени дни преди с нова надежда за бъдещето да се поздравим с Новолетието, отново отбелязваме единственото истински ново събитие в историята на човечеството – Рождеството по плът на Божия Син и наш Господ Иисус Христос, казва българският патриарх Неофит в рождественското си послание.

Днес – в деня на Христовото Рождество, когато Божият Син идва в нашия свят заради всички нас, Църквата с особена настойчивост припомня тъкмо за това. Нека показваме любов с делата си – не само в този благословен ден, но и във всички дни от нашия живот! Нека мислите и действията ни постоянно да бъдат насочени към всички онези около нас, които са в нужда или в беда, изоставени или отхвърлени от обществото, страдащи от едно или друго физическо или духовно страдание! Само тогава ще можем истински и достойно да посрещнем Богомладенеца в нашите сърца и с чиста и светла радост да празнуваме този свят празник“, пише патриархът.

Човешкото страдание и болката са навсякъде около нас. Те ни заобикалят от всички страни и настоятелно ни призовават към онова състрадание и милосърдие, което пръв ни показа Богочовекът Христос. Като Негови ученици, членове на Неговата Църква, именуващи се с Неговото име, ние сме призвани от Господа с всичките си сили и според възможностите си да проявяваме милост и подкрепа за всички страдащи и нуждаещи се”, обръща се към българите той.

Да не се грижим само за собственото си благополучие, но да обърнем взор към човека до нас, към неговото страдание, и като съзрем в него Самия Христос, имайки всякога пред очи дивното Божие милосърдие към нас, да му подражаваме според силите си! Нека нашето милосърдие и жертвена, христоподражателна любов към ближния бъдат и истинско благовестие не само със слово, но и с дело”, призовава патриархът.