Новак Джокович спечели съдебната битка в Австралия

Спорт

10-01-2022, 09:00

Снимка:

youtube, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Съдът постанови, че заповедта за анулиране на визата на Новак Джокович трябва да бъде "отменена" незабавно

Съдът постанови Новак Джокович да бъде освободен, след като съдията видя липса на достатъчно разум в начина, по който граничният служител е взел решението си за анулиране на визата, съобщава БНТ.

Световният номер едно в тениса спечели поредната си битка, този път в съдебната зала в Австралия. Няколко часа, след като неговите адвокати изложиха мотивите си за жалбата, той получи разрешение да остане в Мелбърн.

Съдия Антъни Кели постанови, че заповедта за анулиране на визата на Новак Джокович трябва да бъде "отменена" незабавно.

Tова означава, че визата му вече е валидна и той може да влезе в Австралия.

Въпреки че съдът се произнесе в полза на сърбина, адвокатът, представляващ интересите на местното правителство Крис Тран обяви, че министърът на имиграцията на Австралия може да вземе решение за повторната отмяна на визата.

Няколко часа продължи делото по казуса с Новак джокович. Проблемът възникна по-малко от две седмици преди началото на тенис турнира Australian Open.

Сърбинът беше задържан на летището, когато пристигна в сряда вечерта, след като визата му беше анулирана.

Адвокатите внесоха жалба в деня след задържането му, от която стана ясно, че Новак Джокович е дал положителен тест за COVID-19 на 16 декември и е имал необходимите разрешения да влезе в Австралия.

След началото на заседанието адвокатите на Новак Джокович имаха време да изложат своите аргументи и да обяснят отново защо той трябва да бъде допуснат на територията на страната. Те са обяснили, че граничните власти не са следвали точно процеса при влизането и не са му дали време, за да отговори на всички техни изисквания и запитвания.

Представителят на австралийското правителство, Кристофър Тран, заяви по време на своята пледоария, че неотдавнашното преболедуване на COVID-19 на Джокович не го поставя в позиция за освобождаване от правилата за влизане в страната при пътуване, и отрече да има някаква процедурна несправедливост или необоснованост, свързана с решението за анулирането на визата на Джокович.

Дори докато течеше заседанието, фенове на Новак Джокович продължаваха да се събират пред хотела, където той беше поставен в изолация.

Очаква се следващата спечелена битка за Новак Джокович да бъде на корта.