СЗО: Половината европейци може да се заразят с Омикрон до 2 месеца

Над 7 милиона случая на Ковид 19 са регистрирани в Европа през първата седмица на новата година

Разтревожен от „силния прилив“ на Омикрон, европейският клон на Световната здравна организация (СЗО) прогнозира днес, че с оглед настоящото темпо на разпространение до два месеца над 50 половината от европейците може да се заразят с новия коронавирусен вариант, предаде Франс прес.

„При този ритъм Институтът за здравни показатели и оценки предвижда, че над 50 на сто от населението на региона ще се зарази с Омикрон до 6-8 седмици“, каза на онлайн пресконференция регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Той подчерта, че този вариант показва мутации, които „му дават възможност да се закрепва по-лесно за човешките клетки и могат да заразяват дори предварително инфектирани или ваксинирани хора“.

Над 7 милиона случая на коронавирус са били регистрирани в Европа през първата седмица на новата година, обърна внимание Клуге, цитиран от ТАСС.

Той добави, че Омикрон бързо е станал доминиращият вариант в Западна Европа и „сега се разпространява на Балканите“.

„Показателите на смъртността остават стабилни и остават най-високи в страните с висока заболеваемост от Ковид в съчетание с по-ниски равнища на ваксинация“, отбеляза директорът на СЗО за Европа.