Скендер Сила, СЗО: Ограниченията за пътуване няма да спрат Омикрон

Общество

25-01-2022, 11:05

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

СЗО не казва, че всички мерки трябва да отпаднат, а че трябва да останат само необходимите

"Ограниченията за пътуване след откриване на Омикрон, въведени с цел намали разпространението му, не се увенчаха с успех. Забраните за пътуване няма да спрат разпространението на този вариант, но те променят ритъма на живот на цели общества". Това заяви представителят на Световната здравна организация у нас Скендер Сила в ефира на Нова ТВ.

По думите му забраните могат да повлияят негативно на глобалното здраве по време на пандемия. "Те ще обезкуражат държавите да споделят данни за развитието на вируса. Документите не защитават хората, това правят мерките. СЗО препоръчва многопластов подход - тестове на излизане или влизане от държавата, карантина. Трябва да се вземат предвид оценката на риска и човешките права", смята той. Според него няма как да има нулев риск от заразяване.

"От СЗО не казваме, че всички мерки трябва да отпаднат, а че трябва да останат само необходимите. Правителствата да приложат по-нюансово управление, а не отмяна на всички ограничения", посочи Сила. Той уточни, че за граждани, идващи от страни, където има нисък процент на ваксинация, държавите членки на ЕС трябва да приложат PCR тест.

"Страните срещат трудности при определяне на законодателство, определящо мерките с цел защита на населението. Зелените сертификати могат да намалят риска от предаване на вируса, но ваксинацията при уязвимите групи трябва да бъде увеличена. Сертификатите трябва да бъдат периодично преразглеждани. Ситуацията остава непредсказуема и трябва да сме бдителни", коментира Скендер Сила. И обясни, че няма достатъчно доказателства за точността на теста за антитела. А бустерната доза продължава да бъде ефективен начин за подсилване на имунитета.