КПКОНПИ проверява Рашков по сигнали за недекларирани имоти и влогове

Сотир Цацаров коментира за първи път мотивите за своята оставка

КПКОНПИ извършва проверка на Бойко Рашков по сигнали за недекларирани имоти и влогове. Това заяви Сотир Цацаров по време на изслушване на парламентарната антикорупционна комисия.

"Проверка има. Тя касае няколко поредни недекларирания на обстоятелства. На първо място е имало непосочване в декларацията при проверката, която е осъществена на всички влогове, които той е съпругата му притежават. Т.е. на практика е имало информация за налични средства по влогове, която е установена при проверката и която не е фигурирала в декларацията”, каза Цацаров.

"След това е имало подаване на следваща финална декларация в качеството му на председател на Бюрото за контрол върху СРС-та, в която не са били отразени притежавани недвижими имоти. Има и декларация, която е подадена със закъснение и която също е основание за започване на имотна проверка”, посочи още той.

Шефът на КПКОНПИ коментира за първи път мотивите за своята оставка, както и защо, и по какъв начин е отнет допуска му до класифицирана информация.

"В един момент реших, че безкрайните упражнения с моето име и кой е виновен за всички неудачи в тази държава ми дойдоха в повече. Всеки човек има достойнство и не мога да бъда обвиняван за всичко, което не е направено. В продължение на няколко месеца се изляха всякакви тиради, които бяха свързани с три-четири имена в тази държава. Достатъчно ми беше да чуя от човек който се обръща към Бойко Борисов с „да, г-н премиер, разбира се г-н премиер“, коментира Цацаров, уточнявайки, че визира Христо Иванов.  

Другото, което дошло в повече на бившия главен прокурор са посочените червени линии от Кирил Петков. "Бях поласкан и учуден да разбера, че първите две червени линии са моята оставка и на главния прокурор. Не е енергетиката, не е ковид кризата или нещо друго“, каза. "Ако аз съм една от причините корупцията да цъфти, аз подавам оставка, освобождавайки терена на тези, които ме обсипват с критики. Давам им възможност да покажат какво могат. От тук нататък пречката я няма и вече няма да си правят политически пиар“, заяви още пред депутатите Цацаров. 

Цацаров обясни и кога и как му е бил отнет допуска до класифицирана информация. По думите на Цацаров 15 дни преди да обяви решението си в публичното пространство той е уведомил затова лидерите на парламентарно представените партии, включително и управляващата коалиция. 10 дни преди да подаде оставката си той е уведомил и президента Румен Радев за намерението си, защото уважава институциите.

"След като беше ясно, че ще подам оставка последва беседа от агенти на ДАНС по подаден сигнал. Агентите ме уведомиха, че е за отнемане на допуска, а от зададените ми въпроси стана ясно, че е свързано с ЦУМ-гейт, което беше обстойно проверявано. Не е изтекла никаква информация и никой не ми е казвал нищо. В рамките на нормални и легални механизми съм научил за тази процедура, но чак след като реших да подам оставка“, каза Цацаров.

Шефът на КПКОНПИ подчерта, че на 14 януари, петък, допускът му е бил отнет, но той не е бил уведомен от ДАНС за това. Вместо това пресцентърът на Кирил Петков пуска информацията в 9 часа сутринта на определена медия. Заповедта е подписана от зам.-председател на ДАНС по пряко настояване на министър-председателя и министъра на вътрешните работи. "Не смятам, че след като 20 години съм бил съдия, 7 години съм бил главен прокурор и съм чел строго секретни документи в това число и на чужди служби, някой може да ми каже че съм изнесъл класифицирана информация и от това има последствия“, заяви Цацаров.

Относно думите на Кирил Петков днес от Брюксел, който внуши, че оставката и допуска имат връзка и второто е причина за напускането на Цацаров, шефът на КПКОНПИ определи като „случайна случайност“, че 9 часа сутринта от пресцентъра на Петков са подали информацията на една национална медия, а на Цацаров са съобщили в 13:20 на обяд, когато той се е обадил на агентите от ДАНС, да се върнат и да му го връчат лично. Цацаров определи случващото се като евтин политически пиар.

"Имам основателно предположение да считам, че това се е случило по сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков. Ще го разбера със сигурност, когато стигна до ВАС. Ако съм сгрешил, ще се извиня публично на г-н Рашков. Ако не съм, ще се срещнем на друго място, където ще защитя достойнството си", каза Цацаров.