Аргирова: Отпадането на мерките срещу COVID-19 ще зависи от действието на всяка една от тях

Общество

23-02-2022, 10:24

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Трябва още поне 10% от хората да се ваксинират и да се продължи намаляването на заетостта на интензивните легла", коментира тя

Отпадането на мерките срещу COVID-19 ще зависи от действието на всяка една от тях. Това заяви в ефира на bTV проф. Радка Аргирова.

"Всички заедно посъветвахме премиера Кирил Петков за плана за отпадане на мерките след много сериозно наблюдение и анализ на всички данни. Тенденцията за намаляване на броя на заразените е на лице. Всяка следваща стъпка ще се взима тогава, когато предната е дала резултат“, каза още Аргирова.

На въпрос как протича работата на работната група за мерките срещу COVID-19 Аргирова коментира, че първата среща и била провалена, а на втората са присъствали едва двама от 7 души, представители на партия „Възраждане“: „Те искат отмяна на зеления сертификат, но това са хора, които никога не са виждали болен. Те са в кабинети, не са виждали какво става със здравната система в тези месеци.“

„Няма политически натиск за отпадане на мерките. Когато завърши заседанието ни, представителите на „Възраждане“ казаха, че все пак трябва да организираме ваксинационната кампания, след като им показахме данните за ваксините. Знаем какви са исканията им, но видяхме добре, че при тези цифри и тенденции не можем веднага да махнем зеления сертификат и затова се решихме на този многостъпков модел с изричното утвърждаване, че трябва да се прави анализ на всяка стъпка“, допълни Аргирова.

"Трябва още поне 10% от хората да се ваксинират и да се продължи намаляването на заетостта на интензивните легла", коментира Аргирова.

Относно приравняването на антигенния тест към PCR тестването за получаване на зелен сертификат в ЕС, Аргирова коментира, че приравняването на двата метода у нас е станало още преди година:„Ние бяхме третата страна в света, която направи това. Чакаме крайните цифри и решения от СЗО, от които ще разберем дали на територията на ЕС ще се признават сертификатите за антитела“, заяви още Аргирова.