Икономист: Няма оправдание за вдигането на цените на горивата

Общество

07-03-2022, 09:58

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

На този етап България все още се снабдява с руски петрол, тоест няма оправдание за вдигане на цените, каза Георги Ангелов

Според икономиста Георги Ангелов в момента няма основание за вдигане на цените на горивата у нас.

"В момента цените на горивата се движат огледално. Колкото повече поскъпва неруският петрол, толкова повече руският се продава с отстъпка. Вероятно бензинът няма да достигне 3 лв. На този етап България все още се снабдява с руски петрол, тоест няма оправдание за вдигане на цените”, каза той в сутрешния блок на Нова тв.

"Помните в началото на пандемията също имаше спекулации. Това доведе до изкупуване на стоки като тоалетна хартия. За около две седмици нещата се успокоиха. Сега е същото. В началото на кризата хората се стреснаха, че бензинът свършва, но това не е така”, обясни Ангелов.  

По думите му не е необходимо ограничаване на износа. Той коментира и какво ще се случи, ако се стигне до по-продължителен конфликт в Украйна.

"Инфлацията вече я усетихме така или иначе в последните 6 месеца. За нас положителното е, че отоплителният сезон приключва. Въпросът е за следващия сезон да се завърши тази прословута връзка с Гърция, за да имаме алтернативи. 12 години не може да построим една тръба”, заключи икономистът.