Сърбия спира износа на олио, царевица и брашно

Правителството е подготвило указ за вноса на енергоносители

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че Сърбия от утре спира износа на олио, царевица и брашно, а правителството е подготвило указ, отнасящ се до вноса на енергоносители, предаде агенция Бета.

Пред телевизия Б92 снощи той подчерта, че Сърбия ще има достатъчно олио, пшеница, царевица и брашно за себе си и за региона. Вучич допълни, че правителството е подготвило решение за освобождаване от мито на вноса на енергоносители "от трети страни". То ще се отнася до петрола от трети страни, ако го внасяме, каза Вучич.

Решението на сръбското правителство е взето преди днешните обсъждания в ЕС за вноса на енергоносители от Русия.
Вучич посочи, че в ЕС има различни позиции по въпроса за санкциите, засягащи газа и петрола, като се има предвид, че Русия покрива 40 процента от нуждите на ЕС от газ и 30 процента от петрол и отказът от внос на руски енергоносители няма да може лесно да се компенсира. Той допълни, че на този фон българският премиер Кирил Петков и унгарският му колега Виктор Орбан вече са реагирали, че няма да могат да издържат, ако бъде забранен вносът на руски енергоносители, пише "Новости".

За нас, ако забранят вноса на всички енергоносители от територията на Русия, това означава, че имаме проблем, тъй като ние няма откъде да ги вземем, не могат газът и петролът да ни паднат от небето, каза той. Така Вучич обясни подготвеното правителствено решение за вноса на газ и петрол от трети страни, съобщи БТА.