Прокуратурата изпраща молба до ОАЕ, за да разпита Васил Божков чрез видеоконферентна връзка

Общество

25-03-2022, 09:51

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Във връзка с образуваното дело за изнудване на Васил Божков Софийска градска прокуратура (СГП), съобразно поетия ангажимент да информира обществеността, допълва информацията, която е предоставила до момента чрез прессъобщения и брифинг.

Eто какво съобщиха от прокуратурата:

"Във връзка с необходимостта да бъдат валидно извършени опорочените действия по разследването, предприети от разследващ орган към ГДНП, се провеждат активни действия по разследване, като се извършват разпити на поемни лица, извършва се оглед на веществени доказателства, разпитват се и други свидетели.

СГП е изготвила предложение до Върховна касационна прокуратура, Отдел „Международен“, за изпращане на молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел, основана на принципа на взаимност. Принципът на взаимност означава, че ОАЕ следва да преценят дали на база този принцип ще приемат за изпълнение молбата за правна помощ.

Условие за приемането на молбата е и преценката на ОАЕ за допустимост на такъв вид разпит съобразно тяхното законодателство. Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства.  

В хода на разследването предстоят разпити и на други свидетели, които имат отношение към разследваните обстоятелства по досъдебното производство.  

Работата по делото продължава чрез извършването на активни процесуални действия. Периодично българската общественост ще бъде информирана."