Ресторантьорите недоволстват заради предложението за оставане маските на закрито

Общество

28-03-2022, 11:14

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според председателя на СЗБ отново се приемат странни решения от управляващите

Председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов заяви в ефира на Нова тв, че отново се приемат странни решения от управляващите.

Както вече стана ясно, правителството няма да удължава срока на извънредната епидемична обстановка след 31 март. Считано то 1 април, въведените противоепидемични мерки със заповед на министъра на здравеопазването отпадат, което включва и носенето на защитна маска в закрити помещения, както и физическата дистанция и редица други.

Няколко часа след оповестяването на тази информация се разбра, че управляващата коалиция е внесла промени за изменение на закона за здравето, които гласят, че Министерството на здравеопазването и РЗИ ще могат да решават на локално ниво за налагане на мерки при повишен риск от заразяване. Предлага се и маските на закрито да останат, както и носенето им в градския транспорт. Това породи недоволството на ресторантьорите.

"Реално отпада епидемиологичната обстановка, а отпада и ангажимента на правителството за подкрепа на бизнеса, нашия бранш. 60/40 се очаква да остане още два месеца, а много не могат да се възползват, защото се промениха правилата и не може да се отговори на изискванията", заяви Емил Коларов.

Според него програмата е направена за големи държавни предприатия, които фалират.

"Работим две години с всякакви ограничения. Уж отпада епидемиологичната обстановка и в един момент искат да приемат промени в закона, за да останат ограниченията. Носене на маски. Какво значи това?  Пада епидемиологичната обстановка, падат маските", категоричен е Коларов.