За Великден в Гърция са в сила част от ограничителните мерки за COVID-19

Пътуването с ферибот налага попълване на декларация за здравен статус

За Великден в Гърция все още са в сила част от ограничителните мерки. Пътуването с ферибот налага попълване на декларация за здравен статус.

Влизане в Гърция е възможно при представяне на един от трите документа - сертификат за ваксиниране, отрицателен PCR тест или антигенен. Тези изисквания са валидни и за деца над 5 годишна възраст, информира Tribune.bg.

На границите тестват избирателно. Вече не се попълва адресна регистрация.

За пътуване с ферибот се изисква да се попълнили сертификат за здравен статус. В него се вписват и малолетните деца. Същите документи се изискват и при завръщане от островите в континенталната част на страната.

Задължителното носене на маски в личните коли е само в случай, че в колата пътува лице, което не е роднина на шофьора. При пътуване със семейството маски не се носят. В обществения транспорт маската е задължителна, напомня БНР.

В магазините за хранителни стоки и аптеки се влиза с маска без сертификат. На входа на всички други търговски обекти и заведения на закрито се изисква документ за здравен статус.

При необходимост аптеките правят антигенен тест и издават документ за резултата, като цената на услугата е между 5 и 7 евро.

Властите извършват масови проверки за спазване на ограниченията, като глобата е 300 евро.