Експерт: Увеличението на цената на горивото ще продължи в следващите дни

Общество

03-05-2022, 11:10

Снимка:

bulgariautre.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това коментира председателят на Петролната и газова асоциация Живодар Терзиев

"Цените на горивата в България са на високи нива от гледна точка на потребителските възможности", коментира пред БНР председателят на Петролната и газова асоциация Живодар Терзиев.

По думите му световните пазари в последните дни бележат устойчив ръст с около 30$ дневно в стойността на дизела. Живодар Терзиев отбеляза също, че очакванията в краткосрочен план са петролът да продължи да се увеличава. Той подчерта, че влияние за това оказват и сигналите, които идват от Европейската комисия за евентуално ембарго върху руския петрол. 

"Проблемът в настоящата ситуация е, че българската индустрия работи без да знае цената на газа, който използва", заяви председателят на Петролната и газова асоциация. Той увери, че българският пазар на газ не е ограничен и количества има, но проблем остава липсата на яснота за стойността му.

Общо 7 оферти от трима доставчици на природен газ е получил „Булгаргаз“. Дружеството ще изчисли цената, която да поиска от КЕВР за газа през май. От своя страна регулаторът трябва да вземе решение на 10 май.

Според Живодар Терзиев българската страна е трябвало да гарантира резервни доставки в случай на спиране на руския газ.

„От друга страна обаче, ако руснаците не бяха спрели газа, България нямаше да може да получи и плати и двете количества“, обясни Терзиев.