Американският генерал Кристофър Каволи е новият главнокомандващ силите на НАТО в Европа

Свят

04-05-2022, 08:49

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Генералът от американската армия Кристофър Каволи беше назначен за главнокомандващ силите на НАТО в Европа, съобщи Алиансът, цитиран от Франс прес, която отбелязва, че това става в обстановка на повишено напрежение във връзка с инвазията на Русия в Украйна.

Назначаването на Каволи беше одобрено от Северноатлантическия съвет. Той ще замени генерал Тод Уолтърс на церемония по предаване на командването, планирана за това лято във Върховното командване на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа близо до белгийския град Монс, уточни организацията.

Каволи е син на американски офицер от италиански произход. Роден е в западногерманския град Вюрцбург, Западна Германия, и израства във военните бази, където служи баща му. Завършил е Принстънския университет и говори руски език. Каволи е на служба от 1987 г. Участвал е във войната в Залива, няколко пъти е бил и в Афганистан. Командва американската армия в Европа от януари 2018 г. до октомври 2020 г., а след това поема командването на американските сили в Европа и Африка, чийто генерален щаб се намира в германски град Висбаден.

Военният шеф на Северноатлантическия пакт винаги е американски офицер, докато Европа излъчва генералния секретар на Алианса - в момента това е норвежецът Йенс Столтенберг, преизбран заради войната в Украйна.