Транспортният бранш: Целият държавен апарат беше задействан срещу нас

Общество

11-05-2022, 15:27

Снимка:

КАПБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Камара на автомобилните превозвачи в България излезе с позиция

По време на вчерашните протести в страната, станахме свидетели на безпрецедентните действия на властимащите. Те задействаха целия държавен апарат срещу сектор „Транспорт“. Това се посочва в позиция на Камара на автомобилните превозвачи в Българи.

Ето какво още се казва в нея:

Овластените трябва да са наясно, че няма да уплашат тези, които изведоха български граждани от Украйна в първите дни на войната. Тези, които с риск за собственото си здраве продължиха да доставят стоки и храни във времената на пандемия. Тези, които ежедневно рискуват животите си по безобразните български пътища. Тези, които представляват около 20% от брутния вътрешен продукт на България.

Репресивните действия на органите вчера не допуснаха шествието на тежкотоварните автомобили в София да се състои, въпреки изричното разрешение на всички институции. МВР разпръсна протеста в Плевен. Протестиращи от цялата страна не бяха допуснати да се присъединят към колегите си в София. Бяха извършени комплексни проверки от НАП, Изпълнителна агенция „автомобилна администрация“ и др. органи, това е целенасочена атака срещу всички, които  упражняват правото си на протест. Бяха снемани лични данни на протестиращи. Превозните средства, които участваха в демонстрациите бяха документирани с видео или снимки.

Това е пример за репресия по учебник, каквато нашият бранш не е срещал от нито едно правителство до този момент!

Изключително притеснителното в тази ситуация не е скандалното поведение на овластените, а нежеланието им да помогнат на българския народ. Управляващите не желаят да премахнат биокомпонентата от горивата, не желаят да намалят акциза върху горивата с 50%.

С други думи – управляващите не желаят да подпомогнат българския гражданин като намалят цената на бензиновата колонка с около 0,40 лв., което моментално ще се отрази върху цената на неговата трапеза.

Единственото, което управляващите успяха да постигнат е обединение на шофьори, транспортни фирми извършващи превози на товари, автобусни превозвачи, спедитори, таксиметрови шофьори. Подкрепа срещнахме от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Съюза за стопанска инициатива, Национален синдикат „Защита“, Асоциация на индустриалния капитал в България, хиляди граждани и превозвачи.

В последните дни сме свидетели на опитите на правителството да противопостави българските граждани срещу транспортния бранш. Нещо, което ние няма да допуснем в нито един момент. Целта е да помогнем на всеки български гражданин, а не да пречим на неговото придвижване.

Затова протестите ни ще продължат на 18 май, когато очакваме до нас да застане всеки български гражданин, всеки български бизнес, всяко българско семейство, което желае държавата да влезе в своята основна роля и да овладее ценовия шок, който изпитва всеки един от нас.