Дрехите и обувките поскъпват драстично, шивашки фирми затварят или са на ръба

Общество

17-05-2022, 09:28

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Действително положението е тежко, заяви председателят на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи Йордан Беловодски

"Кризата се отразява на почти всички браншове, но при нас проблемът идва от това, че планирането на поръчките става с минимум 6 месеца и това влияе сериозно върху цените. По-голямата част от платовете се внасят от Китай, Индия, Пакистан, Турция. Имаме нарушени пратки и забавяния", каза председателят на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи Йордан Беловодски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Oт думите му стана ясно, че забавянията са с по седмици, а дори и повече.

"Сериозен проблем е увеличението на цената. Оскъпява се сериозно цената на материалите и това се отразява и на себестойността на производството", посочи събеседникът.

А запитан дали абитуриентите ще трябва да плащат по-скъпо за дрехите си, Беловодски посочи, че има увеличение на цената, въпреки че фирмите в момента се опитват да го компенсират по някакъв начин.

"Имаме увеличение около 10-15%, зависи все пак и от качеството на самия материал. Дрехите от естествени и по-качествени материали са с по-голямо повишение", добави той.

Беловодски коментира, че сериозното поскъпване на енергоносителите и горивата също влияе върху стойността на произведената стока.

"Някои от фирмите и фабриките оцеляват буквално от мярката 60/40. Действително положението е тежко. Миналата година има затворени шивашки предприятия. Около 10% са прекъснали работа, въпреки че има региони, при които този процент е по-голям", уточни той.

Беловодски добави, че в бранша най-сериозен е проблемът с прогнозируемостта, защото трябва да се дадат цени месеци по-рано, а в същото време не се знаят какви ще бъдат тези на тока и горивата.