Прогнозират шоково поскъпване на парното за новия сезон

Общество

20-05-2022, 20:27

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Вероятно между 30 и 50 на сто за различните райони на страната

Шоково се очаква да бъде поскъпването на парното за новия сезон. Според експерите вероятно се касае за между 30 и 50 на сто за различните райони на страната. Окончателната цифра ще е ясна на 1 юли, когато КЕВР ще реши, стъпвайки на прогнозна цена на газа за следващата една година. Засега регулаторът има само заявките от топлофикациите, които първо не са публични, и второ - са към края на март.

Допитаване на bTV до топлофикациите  хвърля яснота какви цени са поискали някои от тях. Информация са предоставили в София, където искат ръст с 29,1% и Бургас - с над 50%. Предвид динамиката на пазара на газа, крайното решение на регулатора изглежда непредсказуемо.

За две стаи в апартамент от 60 квадрата семейството на учителката Славка Кунчева плаща между 100 и 120 лева месечно през зимния сезон. Топлофикация-Сливен отказа да съобщи каква цена е поискала през новия сезон.

"Ако е драстично, естествено, че ще ни притесни, но ние не знаем колко ще бъде увеличението“, каза Славка Кунчева.

Действащите цени на топлоенергията са от преди една година. Разликата между прогнозната цена на газа, определена тогава, и вече действителната регулирана сега - е в пъти.

Топлофикациите получиха частични компенсации за тази разлика. Върху цените за потребителите беше наложен мораториум, иначе те трябваше да скочат още през януари. Сега всичко това ще се върне като бумеранг, казват експерти.

"Няма никакъв шанс как да бъде избегнато това повишение, очакваме до 30% - 40% да бъде то при най-благоприятни условия, които КЕВР евентуално да намери", заяви енергийният експерт Васко Начев.

"Ако се задържим в рамките на 30-40 % това ще е постижение. Може да бъде постигнато, ако се увеличи много цената на електрическата енергия, която се произвежда по високо ефективен комбиниран начин, каза експертът Еленко Божков.

Вчера енергийният министър заяви, че ще се търсят решения за компенсиране на потребителите, извън вече анонсираните за 9% ДДС на парното и топлата вода и намалена тарифа при по-малко потребление. 

"При едно такова голямо увеличение на цената, намаляването на ДДС или премахване на акциз върху горива са несъстоятелни намаления. Тук трябва да се търси субсидия за енергийно бедните", допълни Еленко Божков.

Кои са енергийно бедни у нас обаче все още не е ясно, тъй като страната ни се бави с критериите за определянето им.