Борисов: Не съм искал КСНС при президента, за да взема решения за Синода (Видео)

Политика

21-05-2022, 10:58

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Бойко Борисов е на посещение в Шумен, където извърши проверка как са били изхарчени средства за изграждането на храм на Св. мъченик Райко Шуменски. Лидерът на ГЕРБ бе посрещнат от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който изказа благодарност за оказаната финансова подкрепа от правителството му.

"Вие проявихте своята човечност, а като сега си нямаме човек като вас, нещата не се случват. Повече от 15 години - каквото сме помолили - бяхте и кмет, и три мандата министър-председател - за каквото сме ви помолили, сте го направили. Вие проявихте човечност към светата църква. Вие повече от 15 г. , за каквото и да сме помолили сте се отзовали“, каза той. "Вие получихте най-вашия орден на епархията, защото вашето съдействие помогна да довършим дома господен. Разсипан покрив, изтънена обшивка на покривите. Отпуснахте половин милион, кмета Портних отпусна средства. Дарителите бяха над 100 човека“, допълни митрополитът.

Бившият премиер припомни, че България е била е единствената държава в света, която не е затворила храмовете по време на пандемията от Ковид-19. Той благодари на Патриарха и Светия синод, че са направили службите на открито и са спазвали всички мерки за предпазване от заразата. От своя страна митрополитът изказа благодарност за решението на Борисов, защото е било важно храмовете да работят.

„Не съм искал КСНС при президента, за да взема решения за Синода. Ще се сетят за какво говоря. Господ не пише кой колко е дал“, посочи лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов в отговор на благодарности от страна на храма „Св. Прокопий Варненски“ за отпуснатите средства.

"Поколения се изпуснаха от църквата. Затова всяка събота и неделя взимам младежите и ги водя. Сутринта ги водих на Плиска. Сега там един работник няма, а е майката на църквите. Взехме решение на ИК на ГЕРБ да преведем 50 000 лева, за да продължи строежа", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"По-добре да харчим за църкви, вместо за плакати. Преди да се оглеждаме в чуждата история да научим децата на славната българска история. Единствени в света ние не затворихме храмовете. Тогава Бог ни помогна“, добави още той.

Митрополит Йоан връчи епархийска грамота в знак на благодарност за изключителната помощ за възстановяването на варненски храм.

"Да подкрепяме храмовете, защото те остават за векове“, заяви Борисов и още веднъж благодари на митрополита, пожелавайки му здраве.