Над 20 убити при стрелба в начално училище в Тексас

Свят

25-05-2022, 08:51

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Байдън призова за строги оръжейни закони

19 деца и двама учители са загинали при стрелба в начално училище в американския щат Тексас. Нападателят е 18-годишен младеж. Мотивите му не са известни.

Потвърдено е, че е действал сам. Трагедията стана в град Увалде на около 140 километра от Сан Антонио.

Разследващите твърдят, че заподозреният е бил въоръжен с пистолет, полуавтоматична пушка AR-15 и пълнители. Тийнейджърът е заподозрян, че е застрелял и баба си в началото на серията убийства.

Местните медии съобщават, че той може да е бил ученик от гимназията в района.

Началникът на полицията каза, че стрелбата е започнала в 11:32 местно време във вторник и че разследващите смятат, че нападателят е „действал сам по време на това отвратително престъпление“.

Губернаторът на Тексас Грег Абът нарече стрелцът с името Салвадор Рамос и заяви, че той е изоставил превозно средство, преди да влезе в училището, за да открие огън.

Един от убитите е учител, който е посочен в американските медии като Ева Мирелес.

66-годишна жена и 10-годишно момиче са в критично състояние в болница в Сан Антонио вследствие на стрелбата, съобщиха служители на Университетската здравна болница.

В реч от Белия дом президентът на САЩ Джо Байдън заяви: „Надявах се, когато стана президент, да не се налага да правя това отново. Още едно клане. Ювалди, Тексас, основно училище -хубави, невинни деца от втори, трети и четвърти клас. И колко други малки деца, които са били свидетели на случилото се, са видели как приятелите им умират, сякаш са на бойно поле. Можем да направим много повече. Трябва да направим повече”, каза президентът на САЩ Джо Байдън и настоя за  контрол върху оръжията.

Той нареди знамена на Белия дом и други федерални сгради на САЩ да бъдат вдигнати наполовина в чест на жертвите в Увалде.

Вицепрезидентката Камала Харис също призова за действия относно насилието с огнестрелно оръжие „Нашите сърца продължават да са разбити. Ние трябва да намерим смелост да действаме“, каза тя в обръщение до Конгреса.

Председателката на Камарата на представителите на Конгреса Нанси Пелоси нарече стрелбата чудовищен акт, отнел бъдещето на деца.

Последният учебен ден за учениците в района на училището беше предвиден за четвъртък. Но всички класове и дейности вече са отменени за останалата част от годината.

В учебното заведение са учели деца на възраст под 10 години. Там се обучавали над 500 малчугани, сред които близо 90 процента били от семейства на латиноси.

Това е най-смъртоносната стрелба в учебно заведение в Съединените щати от 2012 г. насам, когато нападател уби 20 деца и шестима възрастни в началното училище „Санди Хук" в Нютън, Кънектикът.