Край на каруците в София от днес

Общество

01-06-2022, 09:25

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От днес влиза в сила забраната за движение на пътни превозни средства с животинска тяга (каруци) по улиците за обществено ползване на територията на Столична община – с граници, заключени в карето между автомагистрала „Европа“, Източна, Западна и Южна дъга на Околовръстен път, съобщават от Столичната община.

Контролът по изпълнение на тази Наредба се осъществява от Столичния инспекторат, СДВР- сектор „Общинска полиция“ и дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община.

При установяване на нарушения, компетентните органи задържат за отговорно пазене превозното средство до поискването му от собственика и го връщат след заплащане на разноските по отговорното пазене. Животните, ползвани за задвижване на превозни средства с животинска тяга, се предават на ОП „Екоравновесие“ и се връщат на собственика след заплащане на разходите за отговорна пазене, отглеждане и лечение.

На 10 януари тази година Столичният общински съвет прие доклад относно приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за организация на движението на цялата територия на Столична община.

Забраната се налага заради чести нарушения на водачите на каруци като отнемане на предимство, движение по тротоари, движение в насрещното платно. Освен това конете и катърите, използвани като животинска тяга, почти винаги са зле гледани, недохранени, не се обезпаразитяват и не им се предоставя необходимата ветеринарно-медицинска грижа, посочиха при обсъждането на доклада през февруари неговите вносители, общинските съветници Карлос Контрера и Борислав Иванов. Те очакват след наложената забрана подобряване на уличното движение, на пътната безопасност и на чистотата, тъй като често с каруци се извършва незаконно транспортиране и изхвърляне на отпадъци.