Европол предупреждава: Европа се превръща в център за трафик на кокаин

Свят

01-06-2022, 11:00

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Европа се превръща в център на търговията с кокаин, показва анализ на европейската полицейска служба Европол. Все повече кокаин се прекарва до Европа от Южна Америка и продължава пътя си по-нататък, каза говорителят на Европол Ян Оп Ген Орт за ДПА в Хага. Това предаде  БТА.

Рекордните количества иззети наркотици са показател за увеличаването на трафика. По предварителни данни през миналата година са конфискувани най-малко 240 тона кокаин. За сравнение през 2020 г. са били иззети около 214 това кокаин.

Според Европол начело в списъка са пристанищата в Белгия, Нидерландия и Испания. Престъпните банди обаче все по-често използват и по-малките пристанища, като това в Хамбург. Миналата година там са конфискувани рекордните 19,1 тона кокаин.

Колко кокаин стига до Европа е трудно да се каже. "Предполагаме, че само в Колумбия годишно се произвеждат 2000 тона кокаин", казва Ян Оп Ген Орт, като отбелязва, че над 60% от това количество се транспортира до Европа.

Само малка част от наркотиците остават в Европейския съюз. Според най-новия доклад за кокаина на Европол и Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите значителната част от кокаина се прехвърля от ЕС към Източна Европа, Азия и Австралия.

Говорителят на Европол каза, че проверките са се увеличили, но те не са достатъчни предвид огромните количества, които се доставят.

Все повече групировки искат да участват в доходоносния бизнес. Голямата конкуренция обаче води и до повече насилие. Международната банда около Ридуан Таги, който понастоящем е подсъдим в Амстердам, е известна с крайното си насилие. Твърди се, че убийството на криминалния репортер Петер де Врис в Амстердам миналата година е дело на бандата, отбелязва ДПА.