Над 1500 служители на НЗОК излизат на протест на 13 юни

Общество

11-06-2022, 15:28

Снимка:

НЗОК

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Протестът се организира от Синдикат на административните служители “Подкрепа”

Над 1500 работници и служители от НЗОК в София град, София област, Бургас, Варна, Плевен, Разград, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Русе, Монтана, Силистра, Стара Загора, Ловеч, Враца, Благоевград, Търговище, Смолян, Габрово, Перник, Кюстендил и др. ще проведат едночасова предупредителна стачка, на 13 юни, от 10:00 до 11:00 ч., съобщават от пресцентъра на КТ "Подкрепа".

Протестът се организира от Синдикат на административните служители “Подкрепа”. 

Исканията на работещите са да бъдат увеличени еднократно основните заплати на всички служители на НЗОК / РЗОК, като и да бъдат осигурени минимум 200 щатни бройки за поемане на новите дейности в НЗОК. 

По изчисления на САС “Подкрепа” е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 10 млн.лв. и именно това настояваме да бъде заложено в Закона за изменение и допълнение на Бюджета на НЗОК за 2022 г., посочват от синдиката. 

Работещите в НЗОК са специалисти с висока квалификация, които следва да администират и контролират бюджет от 6 милиарда лева. Няма как да приемем за справедлива оценка на техния труд заплащане от 1000 лв. или 1200 лв. бруто, заявяват от синдикалната организация. 

Членовете на КТ "Подкрепа" ще отстояват исканията си докрай и в случай, че не бъдат чути ще преустановят плащанията към договорните партньори на НЗОК - болници, аптеки, лични лекари и др.