Мая Манолова поиска таван на цените на бензина и дизела

Общество

27-06-2022, 10:22

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

“Ще се заемем с цената на горивата като едно от първите неща, които ще направим в следващия парламент.
Цената на горивата през м. декември миналата година бяха 2,50лв, сега са 3,50лв. Какво се промени за тези 6 месеца: Уралският петрол е на същата цена от 70$, цената на работната сила е същата, акцизът е същият, ДДС е същото, цената на тока е същата (и тогава беше над 500лв). Нищо не се е променило. Всъщност България в момента е единствената европейска държава с излаз на море, която има изключение от наложените от Европа санкции. Позволяваме на Лукойл Нефтохим да се възползва от облекчението да може да внася руски петрол, но вместо ползата от това до отива при българските потребители, очевидно отива някъде другаде.“ Това съобщиха от пресцентъра на ПП " Изправи се България"
Това заяви Мая Манолова лидер на политическа партия Изправи се България в предаването „120 минути“ по бТВ. По думите ѝ при рафинерията има посредник на входа и на изхода, като се преработват горива на ишлеме, а фирмата на входа и на изхода е регистрирана в Швейцария и печалбата отива в сметки извън България. Като решение на проблема, което би намалило цената за потребителите с 1 лв на литър гориво тя посочи въвеждане на таван на цената на бензина и на дизела, подобно на въведените такива от Унгария – другата европейска държава с изключение за внасяне на уралски петрол.
Като други теми, с които Изправи се България ще се заеме в Народното събрание лидерът на формацията посочи битовите сметки, които скачат с 30-40% за парното, 45% за водата, 5% за тока, а газът е поскъпнал над 3 пъти. Мая Манолова поиска дефиниране на енергийно и водно бедните у нас и те да бъдат подкрепени от държавата.
Лидерът на социалната формация заяви, че Изправи се България е партия на непримиримите – на хората, които не искат да се примирят с лицемерието на тези, които излъгаха протеста, с картела в горивата, който вдигна цената им с 1лв абсолютно неоснователно, с липсата на подкрепа за нискодоходните домакинства, с мизерните доходи, с имитацията на съдебна реформа.
„Промяната“ се докоснаха до властта и се превърнаха в нея, докоснаха се до пръстена на мутрите и се превърнаха в тях. И сигурно като се оглеждат в мутрите виждат себе си.“ Така коментира г-жа Манолова въпроса дали след участието на „Изправи се! Мутри вън!“ в парламента мутрите са вече вън или не. Тя даде примери с наследяване на модела на ГЕРБ от новата власт в енергетиката – спекулациите с тока, мириса на корупция и на газ, при земеделието, комисионните със сделки с оръжия, обществените поръчки, пътното строителство.
На въпрос за резултатите от работата на комисията за ревизия по случая „Илчовски“ г-жа Манолова коментира, че единствено Европейската прокуратура е изслушала жалбоподателя, а българските институции са достигнали до извода, че няма картел с продажбата на слънчоглед, няма проблем със забавлението на властта в затворените ловни стопанства, които продължават да са затворени, няма спекулации и на фондовата борса и с пенсионни дружества с фирми, свързани с „Пилето“, станцията за биогаз в Нова Загора продължава да работи и да мирише там, а пак приближени до него фирми щяха да продават скъпо зърно на държавата.
„Всъщност чадърът над приближените до властта се предаде от управлението на ГЕРБ към това на „Промяната“. – обобщи случващото се Мая Манолова.
Тя припомни и че нейният екип извади цялата истина и за случващото се на границата „Капитан Андреево“ със „златния гьол“, паркинга и фитосанитарния контрол още преди година. Случаят е коментиран и в комисията по ревизия, както и при парламентарния контрол в парламента, където е участвал и Асен Василев, но от тогава е последвало година мълчание.
На въпрос за натиска от подземния свят Мая Манолова коментира, че още на кметските избори в София се е изправила срещу хората с четирибуквени прякори и ги е назовала поименно, включително и „кметът в сянка“ Орлин Алексиев и „орлетата“. При предложението на кабинет на Слави Трифонов от парламентарната трибуна тя отново предупреди, че няма да подкрепи управление, свързвано с него.