Парламентът ще продължи обсъждането на второ четене на актуализацията на държавния бюджет

Политика

30-06-2022, 08:47

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Парламентът ще продължи обсъждането на второ четене на промените в Закона за държавния бюджет за тази година, предаде БТА. 

Предстои депутатите да гласуват днес актуализираната рамка на държавния бюджет, увеличаването на максималния размер на държавния дълг от 7,3 млрд. на 10,3 млрд. лева, както и антикризисната мярка крайните потребители на горива да получават отстъпка от 25 стотинки на литър бензин, дизел и пропан-бутан.

Пленарната зала следва да реши и за увеличаването на размера на данъчните облекчения за деца, за увеличаването на капитала на "Фонд ФЛАГ" и на "Български пощи" и за компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока.

Вчера вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова изрази притеснението на работодателските организации, че предложенията за помощ за икономиката и бизнеса не са приети на второ четене от бюджетната комисия. Намерете разумното решение да не оставяме икономиката без подкрепа, призова тя. По думите й, това е инвестиция в предвидимост, запазване на работни места и гарантиране на сигурност за следващите трудни месеци пред България.

Вчера депутатите приеха освобождаването от акциз на електрическата енергия, втечнения нефтен газ и природния газ до 30 юни 2025 г. Въведоха и намалена ставка на ДДС от 9 на сто за доставки на централно отопление и доставки на природен газ. Мярката ще се прилага до 1 юли 2023 г. В същия срок ще се прилага и нулева ставка на ДДС за хляба и брашното.

Отпаднаха разпоредбите, свързани с увеличаване на акциза на цигари, тютюн за пушене, пури и пурети, нагреваеми тютюневи изделия и наргилета, както и въвеждане на акцизна ставка за течностите в електронните цигари.