Радев: Изгонването на 70 дипломатически служители е безпрецедентен акт, отговорност носи правителството

Политика

06-07-2022, 20:54

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Президентът коментира, че това решение увеличава риска най-вече за българската енергетика, за нашата икономика и за гражданите

Много е важно тези, които формират в момента парламентарно управленско мнозинство, да го правят по такъв начин, че то да бъде устойчиво в бъдеще. В противен случай наистина ни чака цикъл от следващи избори. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси по повод хода на настоящите преговори и търсене на подкрепа за съставяне на ново правителство в рамките на настоящото Народно събрание.

По думите на държавния глава, освен дългосрочна устойчивост, при формирането на парламентарно мнозинство трябва да не се нарушават и установени парламентарни принципи, традиции и морални норми. „Нека да изчакаме до петък да видим дали най-голямата парламентарна група ще успее да изпълни връчения мандат. Няма смисъл да обсъждаме парламентарно мнозинство и неговите политики, преди да сме наясно дали то ще бъде формирано“, заяви Румен Радев, като допълни, че ще следва конституционната процедура.

По повод отзоваването на 70 руски дипломатически служители президентът Радев коментира, че това решение увеличава риска най-вече за българската енергетика, за нашата икономика и за гражданите. „Всеки, който работи срещу интересите на България, трябва да носи своите последствия, но това трябва да става в съответствие с установените процедури и при наличие на доказателства“, заяви държавният глава. Президентът отбеляза, че изгонването наведнъж на 70 дипломатически служители е безпрецедентен акт и отговорност за него носят правителството и лидерите в коалицията. „Връщането на доверието в политическата класа изисква да има прозрачност по отношение на финансирането на български политици отвън, но не по-малко важно е анализатори и публични говорители, които формират общественото мнение, да обявяват дали и те не получават финансиране отвън“, посочи още президентът.

Попитан за предложените изменения в Изборния кодекс за връщането на хартиените бюлетини, Румен Радев заяви, че е важно да се проследят дебатите в пленарната зала. Имаше хора, които много силно настояваха с ясни аргументи да има машинно гласуване, нека да чуем дали още отстояват тези позиции, посочи президентът пред журналисти, преди да участва в церемонията по връчване на наградите „Банка на годината“.