Лидерът на „Ал Кайда” Айман ал Зауахири е бил убит при американска атака с дрон в Кабул

Свят

02-08-2022, 10:08

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Лидерът на „Ал Кайда” Айман ал Зауахири е бил убит при американска антитерористична операция, потвърди президентът на Съединените щати Джо Байдън.

71-годишният египтянин е бил убит при атака на ЦРУ с безпилотен самолет в Кабул в неделя сутринта. Зауахири е бил на балкона на убежище, когато дрон е изстрелял две ракети по него, съобщават световните агенции. Други членове на семейството му са присъствали, но са невредими и само Зауахири е бил убит при нападението.

„Беше въздадена справедливост и този терористичен лидер вече го няма. Хората по целия свят няма нужда да се страхуват от този зъл и решителен убиец. Съединените щати продължават да демонстрира своята решителност и способност да защитава американския народ от тези, които искат да ни навредят. Независимо от това колко време ще отнеме и къде се криете, ако сте заплаха за нашия народ, Съединените щати ще ви намерят и ще ви отстранят”, подчерта Байдън.

Присъствието на Айман ал Зауахири в Кабул е „грубо нарушение” на споразуменията, постигнати с талибаните в Доха през 2020 г., според които ислямистите се задължаваха да не дават убежище на „Ал Кайда”, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Зауахири пое ръководния пост в терористичната организация след смъртта на Осама бин Ладен през 2011 г.

Двамата обявиха война на САЩ и планираха атаките срещу Ню Йорк и Вашингтон от 11 септември 2001 г., когато загинаха близо 3 хиляди души. Зауахири беше един от най-издирваните от американските власти терористи и за него имаше обявена награда от 25 милиона долара, припомня Би Би Си.

Говорителят на талибаните Забихула Мудхажид потвърди, че атака е била осъществена. В изявление той я определи като нарушение на „международните принципи”.

Смъртта на Зауахири е най-сериозният удар срещу „Ал Кайда” след убийството на лидера на групировката Осама бин Ладен през 2011 г., коментира Ройтерс.