Делян Добрев: Танкерите са продадени в Турция и Гърция, отново е купен руски газ

Политика

11-08-2022, 09:14

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Да се обяви търг за доставки на газ е правилна политика, заяви депутатът

Да се обяви международен търг за доставка на количества газ е правилна политика. Най-важното е такъв да се осигури дори при високи цени. След 1 януари оставаме само с един доставчик – Азербайджан. Това коментира в ефира на „Здравей, България” по Нова тв Делян Добрев от ГЕРБ.

Според него страната ни не трябвало да се отказва от никакви количества газ.

"Дори със седемте танкера отново ще имаме липси. Затова "Булгаргаз" вчера са обявили търг за допълнителни количества за октомври, ноември и декември. Вчера видях едно голямо объркване от Кирил Петков. Предишните управляващи за една година не можаха да разберат, че молекулата е руска. У нас газ влиза само от границата с Турция. Тоест, „Турски поток”, който е 100% руски. Няма как американска молекула газ да влезе у нас. Ако имаше суапова сделка, "Булгаргаз" щяха да получат фактура от американската компания за тези танкери. Такава няма. Нашите танкери са продадени в Гърция и Турция и тук отново е купен руски газ. За последните 3 месеца държавата е ощетена с 200 милиона евро. Вчера Васил Велев от АИКБ е обявил, че бизнесът ще заведе иск срещу държавата за въпросните 30%, които се налага да се плащат заради грешки на управлението. Затова казах, че Кирил Петков и Асен Василев трябва да се притесняват как да отърват затвора, а не да продължават да се объркват”, поясни Добрев.

По думите му почти всички държави в ЕС са започнали да плащат по новата схема и да си получават количествата.

"Водещото при това управление беше от къде ще вземат комисионните. Трябва да носят отговорност и се надявам това да се случи. Подали сме сигнали, където трябва. От ДАНС получихме отговор, че по преписката се работи и е изпратена във Върховната касационна прокуратура", допълни още депутатът от ГЕРБ.