30% от парите ни отиват за храна и напитки

Портфейл

15-08-2022, 22:12

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Разходите на домакинствата растат по-бързо от доходите, сочат последните данни на НСИ

Разходите на домакинствата растат по-бързо от доходите. Това сочат последните данни на НСИ, съобщава bTV. Общият доход средно на човек от домакинство през второто тримесечие е 2 207 лева и за година нараства с 16,5%.

В същия период общият разход на лице от домакинство е 1 962 лв. и се увеличава с близо 18% или с почти процент повече от ръста на заплатите.

Според данните разходите ни за храна и безалкохолни напитки продължават да се увеличават. За храна вече заделяме около една трета от дохода (31,2 на сто). Следват разходите за жилището - 17.3%, за данъци и осигуровки 12,8% и за транспорт 12,3%.

Атанас, който пазарува всеки понеделник плодове и зеленчуци, казва, че увеличената пенсия не компенсира ръста в цените: „има повишаване на цената, всеки следващ понеделник между 20 и 30% по-скъпо.“

Хората, които разчитат на заплати, също отчитат, че обедняват. На този фон статистиката отчита, че потреблението на повечето основни хранителни продукти намалява спрямо година по-рано. Най-голям спад има в консумацията на хляба и тестените изделия, както и при зеленчуците и плодовете. Без промяна е при месото, сирене, яйца и захар.

Според синдикатите, след като минималната заплата расте само веднъж годишно и то от април, е очаквано разходите да изпреварват доходите при висока инфлация.

"Голямата част от хората са в долната част на доходната класация, ако можем така да я наречем. Т.е. те изразходват всички доходи за ежедневни нужди, което довежда до това инфлацията да им се отразява много по-тежко“, заяви Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

Икономистите пък отчитат, че след като разходите растат, домакинствата режат харчовете си за всички стоки, които не са от първа необходимост.

"По-бързо обедняване там, където имаме работещи и по-голямо запазване на дохода. при пенсионерите това е нещо ново за нас“, добави икономистът от Институт за пазарна икономика Адриан Николов.

Според икономистите това е обяснимо с доходната политика на последния редовен кабинет, който насочи значителни средства в помощ на пенсионерите.