Екипи на "Пътна полиция" ще извършват линеен контрол по основни пътни направления

Общество

19-08-2022, 17:19

Снимка:

МВР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Предвидено е контролът да бъде поет от общо 46 екипа, които ще се движат успоредно с останалите превозни средства

Екипи на Пътна полиция ще извършват линеен контрол за спазване на Закона за движение по основните пътни направления и автомагистралите, съобщи главен инспектор Атанас Драгов от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

Предвидено е за днес контролът да бъде поет от общо 46 екипа, които ще се движат успоредно с останалите превозни средства. 10 от тях ще осъществяват контрол през нощта. Нарушителите ще бъдат снимани с технически средства и ще бъдат своевременно докладвани на патрули от съответната областна дирекция на МВР за вземане на отношение по същество. Подобни обходи са планирани и за неделния ден, когато се очаква засилен трафик.

Линейният контрол се въвежда като основен метод за превантивно въздействие и контрол и е една от разпоредените от министъра на вътрешните работи мерки за противодействие на пътния травматизъм.

Друга част от мерките е свързана със завишаване на контролната дейност в населените места за недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, както и засилени проверки по отношение управлението на МПС от неправоспособни водачи, в т.ч. малолетни и непълнолетни, както и от шофьори, лишени от право да управляват моторни превозни средства.