Добрев: 180 млн. евро сме надплатили за руски газ през посредници за 3 месеца

Политика

22-08-2022, 20:13

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според него до газовата криза, в която се намираме в момента, се е стигнало заради включването на посредници във веригата

България е надплатила 180 млн. евро за руски газ през руски посредници, заяви в "Още от деня" по БНТ Делян Добрев от ГЕРБ.

Той посочи, че компанията МЕТ е свързана с руски олигарх и с "Газпром", а фирма "Винтерсхал", с която България е работила до 2012, е дъщерна на "Газпром", но регистрирана в Швейцария.

"Руска компания на "Газпром", регистрирана в Швейцария, ни доставяше газ до 2012 г. Едва се отървахме от тази компания, този посредник и като се отървахме, газът ни тогава падна с 22%", каза бившият енергиен министър.

Според него до газовата криза, в която се намираме в момента, се е стигнало заради включването на посредници във веригата.

"Няма газ нито за хората, нито за бизнеса. Няма газ, защото ние месеци наред предупреждаваме, че тези измамни управници от Промяната единственото, което правят е да въртят далавери. Как се стигна до тук и защо се стигна - заради посредниците", отбеляза Делян Добрев.