Вашингтон призова Алексей Навални да бъде незабавно освободен

Свят

10-09-2022, 10:06

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Съединените щати са дълбоко обезпокоени от все по-големите своеволия, които предприема руското правителство във връзка с правата на опозиционния лидер Алексей Навални, се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, публикувано вчера в уебсайта на Държавния департамент.

Властите възпрепятстват подготовката на защитата на Навални и не му дават възможност свободно да общува със защитниците си, предаде БТА. Възпрепятстването се състои в наблюдение на срещите и в забавянето на обмена на документи между Навални и адвокатите му, се казва в изявлението на Държавния департамент.

Тази намеса, редом с многократното му пращане в карцера заради предполагаеми нарушения, които е извършил, е още едно доказателство, че става дума за политически мотивиран тормоз, се изтъква в изявлението.

Арестът на Навални при завръщането му в Русия сам по себе си беше нещо срамно, но последващият тормоз, на който бе подложен той, само демонстрира несигурността на руското правителство и страха, който то изпитва от хората, които говорят истината, подчертава Прайс.

Още веднъж се присъединяваме към призивите на семейството, колегите и поддръжниците на Навални по целия свят той да бъде незабавно освободен, се казва в последното изречение на изявлението на Държавния департамент.