Проучване на "Екзакта": ГЕРБ води с 8% пред ПП

Политика

20-09-2022, 14:51

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

7 партии попадат в следващия парламент, ако изборите бяха днес

На 8% възлиза преднината на коалиция ГЕРБ-СДС пред ПП към 17 септември. Toва показва национално проучване на социологическата агенция "Екзакта Рисърч груп", проведено в периода  10-17 септември 2022 г. сред 1050 пълнолетни българи, две седмици преди извънредните парламентарни избори на 2 октомври т.г.

Коалицията ГЕРБ – СДС е първа политическа сила с дял от 26,2% от гласуващите българи, сочат данните. След тях се нареждат от „Продължаваме промяната” с резултат сред гласуващите от 18,1%. Трети са БСП с резултат от 12,5%, четвърти – ДПС с резултат от 10,3%, пети са Възраждане с резултат от 9,5% от гласуващите. Следва ДБ с резултат от 7,5%. ИТН засега запазват шансовете си за участие в следващия парламент с резултат от 5,4% от гласуващите.

Резултатът на "Български възход" от 4% далеч не гарантира тяхното участие в следващия парламент. За тази партия всичко ще се решава в последните седмици на кампанията въпреки високия рейтинг на одобрение на лидера й Стефан Янев, коментират социолозите от "Екзакта". 

Много вероятно е 7 партии да попаднат в следващия парламент, доколкото „Български възход” не може да се нарече сигурен участник в следващото Народно събрание със своите 4%, отчитат от агенцията.