В Карлово създадоха Обществен съвет за управление на даренията за пострадалите от наводненията

Общество

20-09-2022, 14:45

Снимка:

Община Карлово

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Кметът представи актуална информация за даренията, постъпили по сметката на Общината - събрани са около 770 000 лева

Общински съвет Карлово взе решение за създаване на Обществен съвет за управление на даренията за подпомагане пострадалото от наводненията население на община Карлово. Това стана ясно днес на провелото се редовно заседание в зала „Васил Караиванов“.

Председателят на ОбС Карлово Доньо Тодоров представи докладната записка и поясни, че Общественият съвет е временно действащ орган, имащ за цел осигуряване на откритост, справедливост и ефективност при управлението на събраните дарения. В него са включени: Председател – представител на Община Карлово; Секретар – юрист от Община Карлово; двама представители на ОбС Карлово; представител на Областна администрация Пловдив; представител на Дирекция „Социално подпомагане“ Карлово; представител на ПБЗН; кметът на село Богдан; кметът на село Каравелово; кметът на село Слатина; кметът на село Христо Даново; кметът на село Войнягово; кметът на село Розино; двама пострадали жители от с. Богдан; двама пострадали жители на с. Каравелово; двама пострадали жители на с. Слатина и по един пострадал жител от селата Христо Даново и Войнягово.

Сесията започна с Доклад за работата на Кризисния щаб от 2 септември досега, представен от кмета на общината и председател на щаба д-р Емил Кабаиванов. Той запозна съветниците с наличните данни за щетите в пострадалите от наводненията карловски села, отчете работата по отстраняването им и  припомни мащаба на наводнението. Данните сочат, че такова природно бедствие в България не е имало поне от 70 години насам и благодарение на добрата координация в първите часове няма жертви. Кметът представи и актуална информация за даренията, постъпили по сметката на Общината и чрез DMS кампанията. Общо в тях до момента са събрани около 770 000 лева, които ще бъдат използвани само за нуждите на пострадалите семейства, а не за възстановяване на инфраструктурата в населените места. Най-сигурната публична сметка, която гарантира, че паричните средства на дарителите ще бъдат предоставени само за пострадалите хора, е тази на Община Карлово, поясни д-р Кабаиванов.