Синоптик прогнозира сняг в края на октомври

Общество

06-10-2022, 08:01

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Пeтър Янков предупреди, че започва периодът на есенните мъгли

Денят в София започна с хладно време, температурата беше около 3 градуса. Но през деня се очакват стойности до 20-25 градуса.

"Връхната дреха в сутрешните часове е задължителна, въпреки че следобед ще бъде топло и тя ще е излишна. Най-топло ще бъде в Русе. В следващите дни температурите сутринта слабо ще се повишат, термометрите ще показват 6-11 градуса, през деня - от 22 до 26 градуса. Отново в североизточните райони температурите ще бъдат най-високи, което не е характерно. Това се дължи на пресечения релеф", коментира синоптикът Петър Янков пред Bulgaria On Air.

Предупреди, че започва периодът на есенните мъгли. 

"Следващата седмица мъглите ще бъдат често явление. По-подходящото време за високопланински туризъм ще бъде в неделя, когато ще има по-малко облаци. В събота ще има облаци и видимостта ще бъде намалена.  Валежи се очакват около 20-22 октомври. След Димитровден, когато започва циганското лято, то няма да е с характерните температури. От 27 октомври до края на месеца ще има чести валежи и чувствително захлаждане, в планините ще превали сняг", съобщи Янков.

Синоптикът припомни, че човешкото тяло помни такива екстремни ситуации по отношение на температура и вятър в рамките на 6 месеца.

"Това е периодът, в който планинските туристи и водачи се климатизират за екстремно време. Когато човешкият огранизъм е подложен на вятър, експремна температура, налягане, влажност - хора, претърпели счупвания, скъсване на мускули го усещат", добави синоптикът.