МВнР: Посланиците на Русия и Беларус няма да бъдат канени в парламента

Общество

14-10-2022, 13:03

Снимка:

МВнР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В рамките на днешния ден дойде разпореждане от Народното събрание Министерството на външните работи да отправи покани до всички посланици без тези на Русия и Беларус. Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков по време на пресконференция във връзка с откриването на 48-ия парламент на 19 октомври, предаде БТА.

След среща вчера на парламентарно представените партии бе взето решение посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова и временно управляващият посолството на Беларус Никита Лешуков да не бъдат канени на официалното откриване на Народно събрание.

Министър Милков обясни, че от администрацията на парламента са поискали становище по отношение на това каква е протоколната практика. Министерството не е давало препоръки, защото България е парламентарна държава, подчерта той. МВнР е информирало за препоръките, които още в началото на март са дадени от Европейската комисия до европейските делегации за придържането към определени протоколни практики, обясни Николай Милков. Но също така тук има и един елемент на реципрочност, който беше отчетен допълнително, коментира още той.

На уточняващ въпрос на БТА министърът каза, че българският посланик в Русия му е споделил, че не е канен в Държавната дума.

Министър Милков коментира и темата за взрива на Кримския мост. „Официална информация ние така и нямаме“, каза той. И добави, че има внушения, направени от медиите. Според министъра тези внушения се използват от различни обществени групи в нашата страна и се предизвиква напрежение, което, по думите му, не е нужно.

Николай Милков отбеляза, че от 12 септември посолството ни в Киев е подновило работата си и за момента, както и други посолства на държави от ЕС, запазва присъствието си там. Той обясни, че при последните по-сериозни взривове в Киев служителите в посолството са останали да пренощуват в сградата.  

По отношение на членството на Украйна в НАТО министърът каза, че е важно намирането на консенсус в рамките на Алианса. По думите му именно консенсусът е гаранцията за това, което НАТО получава като сигурност.

„Да, ние подкрепяме членството на Украйна в НАТО. Това сме го подкрепили още 2008 г. в Букурещ, това го подкрепихме тази година в Мадрид. Въпросът е точно под каква формула това ще се случи“, заяви Милков.

Във връзка с осмия пакет санкции срещу Русия министърът каза, че „Външно министерство не се присъединява към санкциите, ние извършваме една координационна дейност, т.е. това дали ще се присъединим – как, с какви бележки, с какви дерогации, се решава от ресорните министерства“, поясни той.

Ние следим за спазването на баланса, подчерта служебният министър.