Разкрита е организирана престъпна група, извършвала каналджийска дейност

Крими

20-10-2022, 16:44

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Съвместна специализирана полицейска операция  за противодействие на незаконната миграция  е проведена тази сутрин . Действията са осъществени от служители на Главна дирекция „Гранична полиция“, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Държавна агенция „Национална сигурност“ под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура.

В хода на операцията на територията на град София, област София и област Монтана са извършени 13 претърсвания и изземвания с предварително разрешение от съда и 4 претърсвания и изземвания в условията на неотложност. Иззети са множество веществени доказателства – мобилни телефони, SIM карти, документи, включително такива, за които присъстващ при претърсванията експерт е счел, че са неистински, преносими компютри и др.

За 24 часа по реда на Закона за МВР са задържани 10 лица, от които СГП привлече като обвиняеми четирима мъже – двама иракчани и двама българи. И четиримата са осъждани. Според наблюдаващия прокурор събраните в хода на разследването доказателства са достатъчни, за да се направи обоснован извод, че за времето от 31.05.2021 г. до 20.10.2022 г. четиримата обвиняеми са участвали в организирана престъпна група, съставена да върши в страната престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години – престъпления по чл. 280 и чл. 281 от НК. Групата е създадена с користна цел – да извлича облаги от превеждането на отделни лица или групи от хора, които не са български граждани, през границата на страната, без разрешение на надлежните органи на властта, както и от противозаконното подпомагане на чужденци да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона.

Наблюдаващият прокурор постанови обвиняемите да бъдат задържани за срок до 72 часа. Предстои СГП да внесе искания в Софийския градски съд за вземане спрямо обвиняемите на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Разследването по случая продължава.