Съдът даде ход на делото срещу Георги Семерджиев

Крими

12-12-2022, 20:04

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Близките на загиналите искат кръвнина от по четвърт милион лева

Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото срещу Георги Семерджиев, обвинен за 5 престъпления и насрочи разглеждането му по същество за 19 декември 2022 г.

Г. С. е предаден на съд за това, че:

    - на 10 юни 2022 г. в гр. София е управлявал моторно превозно средство след употреба на амфетамин и метамфетамин;

    - на 10 юни 2022 г. в гр. София съзнателно се е ползвал от неистински официален документ – международно свидетелство за управление на моторно превозно средство;

     - на 5 юли 2022 г. при управление на лек автомобил в гр. София е нарушил правилата за движението по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на две лица, като деянието е извършено след употреба на метамфетамин, деецът е управлявал автомобила без да има необходимата правоспособност, избягал е от местопроизшествието и случаят е особено тежък;

- и за това, че на 5 юли 2022 г. в гр. София при управление на моторно превозно средство си е служил с неистински немски регистрационни табели.

Изготвеният от Софийска градска прокуратура (СГП) обвинителен акт е с обем от 37 страници. В разпоредително заседание на 12 декември 2022 г. състав на Софийския градски съд прие, че във фазата на досъдебното производство и при изготвянето на обвинителния акт не са допуснати нарушения на процесуалните правила, довели да ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, на пострадалите и на техните наследници. Отчетено бе и че в обвинението подробно са описани престъпните деяния и начинът, по който са извършени.

Досъдебното производство бе образувано и приключено от СГП в рамките на 4 месеца.

Съдът стигна до извода, че не са налице предпоставките за изменение на  мярката за неотклонение „задържане под стража“, взета на 9 юли 2022 г.

СГС конституира като граждански ищци и частни обвинители роднини и близки на починалите. СГС прие за съвместно разглеждане граждански искове за причинени неимуществени вреди, като размерът на всеки един от тях е за 250 000 лв.

Разследването по делото е проведено от екип от следователи в Национална следствена служба под ръководството и надзора на екип от прокурори в СГП, като първоначалният оглед на местопроизшествие е извършен от разследващ полицай в сектор „Разследване на транспортни престъпления“ към СДВР в присъствието на дежурен прокурор от СГП.

Разпитан като обвиняем в хода на разследването, първоначално Г. С. твърди, че е бил отвлечен, а в последствие се възползва от правото си да не дава обяснения.