Синоптик: Дъжд и гръмотевици през уикенда, валежите продължават и следващата седмица

Общество

20-04-2023, 08:22

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

С валежи и гръмотевични бури ще преминат предстоящите почивни дни, като следващата седмица се очаква тези явления да продължат. Това показва средносрочната прогноза за времето, представена от синоптика Петър Янков в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Превалявания се очакват днес и утре в югозападните части на страната. Главно в планинските райони ще има и гръмотевични бури. 

В събота и неделя ще има валежи главно в западната част на страната, като в събота те ще бъдат по-интензивни. Ще бъдат придружени от гръмотевици в югозападните райони и най-вече в района на Сливен и Ямбол.

В неделя ще има по-слаби валежи, като в Западна България се очаква да има отново гръмотевични бури. Условия за градушки отново се очаква да има предимно в планинските райони и в югозападната част на страната, стана ясно още от прогнозата на Янков.

Още от началото на следващата седмица започва процес на динамично време, с център точно над нашата страна. Ще има интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Това време ще се задържат до вторник, като в сряда валежите за кратко ще спрат.

След това плитък облачен вихър, с център над Гърция, ще премине над нашата страна и отново се очакват превалявания - предимно в южните и източните части. Следва стабилизиране на въздушната маса и повишение на температурите над 20 градуса. 

"При краткотрайни и по-продължителни валежи чадърът трябва да бъде необходим аксесоар този сезон. Валежите през този сезон имат кратък характер, но всички трябва да следят краткосрочните прогнози и да знаят, че лошо време няма, има лошо облекло", посочи Янков.