Инспекторатът към ВСС се самосезира във връзка с изявленията на Гешев и Сарафов

Общество

19-05-2023, 15:23

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Случаят е разпределен на инспектор, избран със системата за случайно разпределение и се ангажират проверката да приключи в най-кратки срокове

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет се самосезира по публикации в медиите във връзка с изявленията от последната седмица на главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, съдържащи твърдения за поведение, накърняващо независимостта на прокурора и престижа на съдебната власт. От Съдебния инспекторат информират, че случаят е разпределен на инспектор, избран със системата за случайно разпределение и се ангажират проверката да приключи в най-кратки срокове, предаде БНР.

Този понеделник обвинител номер едно разказа за оказван натиск върху него да подаде оставка. По думите му зад опита да бъде отстранен от поста стоели бившия премиер Бойко Борисов и заместника му Борислав Сарафов.

Малко по-късно Сарафов обвини Гешев, че бави дела и че е приватизирал почивната база на прокуратурата в Боровец и поиска охрана, защото се страхува от него.

Изявленията на двамата вече са обект на проверка от Софийската градска прокуратурата, а вчера бяха обект на дебати във Висшия съдебен съвет.