Прогнозата: Изпращаме май с пролетни бури

Общество

27-05-2023, 06:55

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В първите дни на следващия месец дневните температури ще се повишат с 3-4 градуса

Призори в събота ще вали слабо в отделни райони на Централна и Западна България. В останалата част на страната облаците ще се разкъсват и ще се показва слънцето. В хода на деня от североизток на югозапад облаците бързо ще се увеличават с тенденция през втората половина на денонощието да се развиват пролетни гръмотевични бури с повишен риск от градушки. Процесите ще са по-изявени в Дунавската равнина, в югоизтока и около планините, предаде Нова тв.

През нощта срещу неделя е възможно да има остатъчни валежи в Северна България, където ще остане облачно с минимални разкъсвания почти през целия ден. В часовете следобед отново там на повече места ще се оформи гръмотевична облачност с краткотрайни, на моменти интензивни валежи.

Вятърът и през двата почивни дни ще е от североизток, по време на гръмотевичните бури с по-резки пориви. Температурите сутрин ще са от 10 до 15 градуса, следобед – между 20 и 25-26.

В последните дни на май времето ще запази нестабилния си пролетен характер с по-засилена гръмотевична активност следобед и вечерта и с повишен риск от градушка. Около средата на седмицата, в самото начало на юни, нестабилността ще се ограничи в западната половина на страната. В първите дни на следващия месец дневните температури ще се повишат с 3-4 градуса и в традиционно топлите райони термометрите ще достигат стойности, близки до 30 градуса.