Радев: Алабализмите не са мой прийом, а на други - както стана ясно от записите

Политика

29-05-2023, 13:19

Снимка:

Президентство, пресцентър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Трябва всеки, който има амбицията да прави някакви дълбоки промени в службите, трябва да е напълно наясно, че тези служби не са на президента, те са на България и са под прякото оперативно ръководство на МС - в лицето на министър-председателя, а не на президента. Ако искаш да реформираш службите, трябва да познаваш законите на тези служби, структурата, задачите, функцииите, начина на сътрудничество на тези служби с чуждестранните партньори.

Така Румен Радев отговори на журналистически въпроси във връзка с изтеклия запис от Националния съвет на ПП, където се чуват разговори за планирани смени в ръководствата на службите, предаде БНТ.

По думите на Радев службите са сериозно реформирани и правят максимум усилия в рамките на бюджета и ресурсите, с които разполагат. Напомни, че миналата година ръководството на ДАНС отиде в САЩ по тяхна покана и получи наградата "Джордж Тенет", която се дава само веднъж в годината, само на една служба от целия свят. Наградата на ДАНС е дадена за "изключителни заслуги и принос към националната сигурност на САЩ, за образцовото взаимодействие в борба с тероризма и укрепване на демокрацията и нейната защита от зловредни влияния". "И сега тези хора искат да обезглавят това ръководство, базирайки се на някакви посолства. Това са абсолютни глупости", каза Радев.

Според него проблемът е по-дълбок, защото засяга моралните устои на политическата класа.

За фразата от записа, че ПП са имали между 7-10% , но са направили "ала-бала през президента", Радев каза:

"Алабализмите не са мой прийом. Очевидно са прийом на други хора, както стана ясно от записите. Нека тези хора обяснят своите думи какво са имали предвид. Както следва да обяснят и много други неща", каза той.

Попитан за това дали не трябва да свика КСНС заради записите обясни:

"На КСНС се водят заседанията при закрити врата и се работи с класифицирана информация. От изтеклите записи става много ясно, че аз много трудно ще допусна някои хора да седнат на масата, където да се обсъжда класифицирана информация".

Не каза дали има очаквания за редовно правителство. В 17 часа днес държавният глава ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарно-представена сила "Продължаваме промяната - Демократична България".