Радев връчи втория мандат на Денков: Той е дискредитиран, не го оползотворявайте (Видео)

Политика

29-05-2023, 17:29

Снимка:

Президентство, пресцентър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Президентът призова ПП-ДБ да преосмислят изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече e дискредитиран

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на акад. Николай Денков, излъчен като кандидат за министър-председател от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание - "Продължаваме Промяната-Демократична България“.

"В името на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическата система, на съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива, а също така на имиджа на България пред нашите европейски партньори, Ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който според мен вече е дискредитиран", заяви държавният глава.

Президентът посочи, че е призван да брани Конституцията и по нейната сила е длъжен да връчи папката за съставяне на кабинет, а на кандидата за министър-председател – конституционно право да реализира мандата. Държавният глава обаче подчерта, че след чутото от записите на партийно заседание на „Продължаваме промяната“ и последващите публични самопризнания на представители на политическата формация не би било целесъобразно да повери съдбините на България в ръцете на лидерите на тази партия.

"Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава“, допълни Румен Радев и посочи, че записите и последвалите коментари показват „торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез оглавяване на МВР и дискредитиране на лидерите на европейски институции и името на България“.

"Знаете моите приоритети и считам, че всички сме единодушни, че България има нужда от правителство. Правителство, което да решава проблемите на хората и което да предвижи решително напред европейския път на българия. българия има нужда обаче и от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета, от който зависят заплатите, пенсиите, капиталовите разходи, ремонтите на пътищата, училищата, детските градини и болниците, а без бюджет те не могат да се случат. Затова е много важно парламентът да продължи и да работи редовно и да вземе своите решения“, отвърна Николай Денков при взимането на папката.