Климатолог: Лятото, така както го разбираме, започва частично на 2 юни, а изцяло – около 8-10 юни

Общество

30-05-2023, 08:09

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Лятото, така както го разбираме, започва частично на 2 юни, а изцяло – около 8-10 юни. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV проф. Георги Рачев.

„Все още могат да се видят хора с тениски и такива с якета. Когато има слънце е много топло, но след това рязко се захлажда. Виновен за това е един огромен антициклон над Великобритания – „Виола“, като в неговата източна периферия се промъкват едни такива хладни въздушни маси, които дестабилизират атмосферата“, обясни той.

Според проф. Рачев както днес, така и утре над страната ще вали дъжд и ще има гръмотевици. Времето ще се успокои след сряда следобед. Възможно е обаче леко захлаждане в неделя – вероятно с 1-2 градуса.

„Атмосферната циркулация ще се промени през следващата седмица и около сряда ще се затопли трайно – няма да ги има студените сутрини“, категоричен е той.

Проф. Рачев посочи, че в София температурите ще са около 23-24 градуса с много слънчеви часове. Само в неделя ще има леко захлаждане със сериозни валежи. Температурите в Пловдив ще продължат да се повишават – над 25-26 градуса.

По морето проблем е студената морска вода, която оказва влияние. Крайбрежните води обаче ще достигнат до 20-21 градуса. Слънце там няма да липсва. В средата на юни там температурите ще са между 23 и 24 градуса.