Мария Габриел: Разговорите с ПП не са в ледена епоха, няма и слънчеви лъчи да разтопят ледовете

Политика

30-05-2023, 13:03

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Разговорите с "Продължаваме промяната" (ПП) не са в ледена епоха. Няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете. Това заяви в кулоарите на парламента Мария Габриел, след като преди няколко дни обяви, че "замразява" преговорите с "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) заради записите на Радостин Василев.

"Разговори може да има само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието, за да не стигнем до ледена епоха, която освен нас ще замрази тотално държавата", посочи Габриел.

Тя призова „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да преосмислят всичко това, което е изброила.

"Нека да бъдем ясни – разочарованието в обществото е огромно. Недоверието в партньорите ни е огромно. Страхът в администрацията е потресаващ. От тази криза се излиза само с усилие за доверие от страна на всички участници в обществено-политическия живот", каза още Мария Габриел.

"Ако истинската цел е да стабилизираме държавата и да се погрижим за хората, то всеки трябва да направи крачка назад и да предложим работещо решение, което да носи обединение и стабилност. Мандатоносителят е на ход – да търси и намери подкрепа", завърши тя.

От своя страна Томислав Дончев заяви, че има и нов феномен – война между институциите. Той даде и "приятелски съвет" към колегите си - да сменят подхода.

"Ние направихме всички възможни и всички невъзможни компромиси. Няма да е с първи, ще е с втория мандат – добре. Няма да е с ярки политически фигури – добре. Направете компромис. Не може с 15% от народните представители да получиш цялата власт", обърна се към ПП-ДБ Томислав Дончев.

По думите му това не е честно, не е европейско, нито пък демократично. Той призова ПП-ДБ да изберат друг формат, да разговарят с ГЕРБ и другите партии, защото България трябва да има работещо правителство.