Съветник на Кирил Петков е съгласувал позиция на МВнР с гражданин на РСМ

Политика

30-05-2023, 15:24

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев съобщи в парламента за установен случай, при който съветник на български министър-председател е съгласувал българските позиции с гражданин на Република Северна Македония. 

„В рамките на осъществяване на законовите правомощия на агенцията по линия на контраразузнавателното обезпечаване е установен случай, в който съветник към министър-председателя в тогавашния момент е съгласувал позициите на Министерството на външните работи с гражданин на Република Северна Македония“, посочи Тончев от трибуната на парламента, предаде БТА. 

Ръководителят на ДАНС не назова нито името на съветника, нито в рамките на кое правителство е установен този случай. 

„Въпросът е изключително чувствителен за цялото общество. Аз няма да мога да отговоря подробно, тъй като по случая има образувано досъдебно производство, посочи той. 

По данни на председателя на ДАНС информацията е предоставена на държавен служител от югозападната ни съседка. Впоследствие е установено "специално изтриване" на данните, които служителите на ДАНС са възстановили, стана известно от думите на Тончев. 

Отговорът на Пламен Тончев бе след въпрос на народния представител на „Възраждане“ Ангел Георгиев. 

„Предоставяна ли е информация в течение на преговорния процес на Република Северна Македония за присъединяването към ЕС? Имало ли е теч на информация към македонската държава, били ли са те подготвени предварително за стъпките на българската държава? Препращани ли са мейли скришом от български служители към такива на Република Северна Македония? Известявани ли са те в телефонни разговори? Предоставяни ли са им секретни документи?“, попита депутатът от парламентарната трибуна. 

По време на изслушването думата взе и председателят на групата на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, който заяви предположение, че изнесената от председателя на ДАНС информация се отнася до Весела Чернева, която е заемала поста на съветник на бившия премиер Кирил Петков. Според Тошко Йорданов тя е водила разговори с представители на Република Северна Македония „зад гърба“ на тогавашния министър на външните работи Теодора Генчовска. 

Изслушването на председателя на ДАНС Пламен Тончев, заедно с други ръководители на службите за сигурност, бе инициирано от парламентарната група на „Възраждане“ и е по повод на изнесените твърдения от народен представител от парламентарната група „Продължаваме Промяната – Демократична България“, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави.