Бюджетната комисия одобри на първо четене удължаване на бюджет 2022

Политика

01-06-2023, 19:04

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Депутатите от бюджетната комисия в парламента одобриха на първо четене допълнително удължаване на Бюджет 2022-ра до приемането на финансова рамка за тази година. Те подкрепиха единодушно законопроекта за удължаване на т.нар. удължителен закон и допълнително решение за приходите и разходите в условия без редовен бюджет, предаде БНР.

Най-много въпроси предизвика предложението да се вдигне забраната за използване на средства от единната сметка във фискалния резерв, което съществува в действащите текстове за миналата година и според финансовото министерство е в нарушение на Закона за публичните финанси.

След дискусия депутатите стигнаха до извода, че между първо и второ четене ще поставят по-нисък лимит от най-вероятно 4,5 милиарда лева, за да се гарантира, че няма да се използват средствата от Сребърния фонд. В него има 3,7 милиарда лева. Министър Росица Велкова потвърди, че финансовото министерство би съдействало за подобно решение, но и че останалият ресурс от фискалния резерв може да се окаже необходим:

"Това, че към 31 май сме на 0,6% от БВП на дефицит или 1,2 млрд. лева и следва да имаме предвид, че от 1 юли започва изплащането на пенсии, които ще бъдат индексирани с 12%, което в юли месец разходът автоматично ще започне да е много по-висок от тези разходи, които сега правим".

Тази година предстоят 4,1 милиарда лева плащания по европроекти от стария програмен период и 1,3 милиарда лева по плана за възстановяване, обяви Велкова и обясни защо министерството предлага приоритизиране на разходи, ако се стигне до необходимост от такова:

"Няма право на нов дълг. Ако останат и не се приеме отпадането на параграф 15, с който се освобождават средствата от фискалния резерв, ние неминуемо ще влезем в даден момент на приоритизиране на разходите и няма да можем да изплащаме всичко".

 

Настоящият удължителен закон изтича на 10 юни.