Украинска комисия: Почти половината от бомбоубежищата в Киев са негодни за използване

Свят

05-06-2023, 23:42

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Украинска комисия обяви като негодни за използване почти половината от инспектираните от нея бомбоубежища в столицата Киев, предаде ДПА. Новинарската агенция се позовава на изявление в "Телеграм" на украинския министър по въпросите на стратегическите индустрии Олександър Камишин.

"Ситуацията остава критична", написа днес Камишин. По негови думи 45% от около 1850-те инспектирани бомбоубежища са били неработещи или недостъпни за проверяващите.

Проблеми с достъпа до бомбоубежищата изглежда са налице в няколко района на украинската столица, написа в "Телеграм" кметът на Киев Виталий Кличко.

Кличко заяви още, че през последните две години администрациите на отделните райони в столицата са получили около 1,2 милиарда гривни (около 32,5 милиона долара) за изграждането на аварийни спасителни укрития. Според кмета на Киев все още се разследва как са били използвани тези средства.

Миналата седмица при руски въздушен удар в Киев загинаха едно дете и двама възрастни, а след това бе установено, че най-близкото бомбоубежище е било заключено. След това украинският президент Володимир Зеленски даде разпореждане на правителството да бъдат решени проблемите с бомбоубежищата.

Украинското министерство на вътрешните работи съобщи днес, че около 16 хиляди от общо над 50 000 инспектирани бомбоубежища в цяла Украйна са неработещи или недостъпни.